Kasper Pawlikowski - 90 lat minęło

170610 1711 58a         Szacowny jubilat, Kasper Pawlikowski, rodowity medyczanin, urodzony pomiędzy dwiema wielkimi europejskimi wojnami, 5 czerwca 1927 roku, jako syn Michała i Anieli z Wolskich. Wychowywany w atmosferze patriotyzmu, dbałości o kulturę i sztukę, a także w poszanowaniu pracy i szacunku dla ludzi.

Dom rodzinny w Medyce gościł wielu artystów, polityków oraz ludzi kultury i nauki. Jego ojciec Michał Pawlikowski był między innymi literatem, pisywał wiersze, z zamiłowania historyk sztuki, prowadził działalność wydawniczą, a życiową pasją było kolekcjonerstwo. Posiadał w swych zbiorach (poza archiwaliami rodzinnymi) cenne starodruki, dokumenty z różnych epok, wartościowe obrazy malarzy polskich, pamiętniki czy chociażby różne pieczęcie. Głównym zajęciem było oczywiście prowadzenie rozległego i wymagającego poświęcenia, gospodarstwa medyckiego. Matka, Aniela z Wolskich, uzdolniona malarsko, była ilustratorką wielu książek, artystką wystawiającą swoje grafiki, pejzaże oraz portrety. W tej domowej atmosferze dorastał i pobierał pierwsze prywatne nauki szkolne.

Uczęszczał też do szkoły powszechnej we Lwowie, a pójście do gimnazjum przerwał wybuch drugiej wojny światowej. Duże znaczenie dla młodego Kaspra (co sam niejednokrotnie podkreślał) miał kontakt z dziadkiem Janem Gwalbertem Pawlikowski, słynnym taternikiem, miłośnikiem gór, przyrody, politykiem, publicystą i pisarzem.

Po wybuchu wojny ojciec przedostał się do Włoch i stamtąd próbował ściągnąć rodzinę, która uciekając przed sowietami, schroniła się u rodziny na terenach okupowanych przez Niemców. Wstawiennictwo wpływowej włoskiej rodziny spowodowało spotkanie w Rzymie i dłuższy tam pobyt, owocujący ukończeniem gimnazjum. Po wyzwoleniu Włoch wstępuje do II Korpusu Polskiego Polskich Sił Zbrojnych, skąd został skierowany do szkoły podchorążych. Po wojnie, wraz z wojskiem i rodziną, dostaje się do Wielkiej Brytanii. Kończy tu college ze specjalnością administracji publicznej oraz handlu.  Podejmuje pracę w Londynie, polskim Katolickim Ośrodku Wydawniczym „Veritas”. W roku 1953 emigruje do Kanady do miasteczka Regina, gdzie pracuje w różnych wydawnictwach. W roku 1955 przenosi się do Ontario, a w 1956 zakłada rodzinę. Pracuje i kończy studia licencjackie z nauk politycznych i slawistyki na francuskojęzycznym w Montrealu.  Zmienia prace i zatrudnia się jako w Kanadyjskiej Agencji Rozwoju Międzynarodowego, a następnie jako redaktor dokumentów specjalistycznych w agencji ONZ. W roku 1966 zostaje zaangażowany przy organizacji światowej wystawy Expo’67 w Montrealu. W roku 1970 kończy studia magisterskie na Uniwersytecie w Ottawa na wydziale pedagogiki.  Podejmuje nowa pracę, tym razem w Kanadyjskim Ministerstwie Imigracyjnym. Redaguje tu podręcznik dla funkcjonariuszy imigracyjnych, a od lat siedemdziesiątych, z ramienia Kanadyjskiej Agencji Pomocy Międzynarodowej, specjalizuje się w przygotowywaniu analiz systemów szkolnictwa w krajach rozwijających się i w przygotowywaniu ich reform. Po przejściu na emeryturę powraca do Polski wraz z rodziną w roku 2007, dokładnie 65 lat od opuszczenia kraju, a na swe miejsce zamieszkania wybrał Kraków.

Poza rysem biograficznym jest też obraz człowieka o wielu zainteresowaniach. Wielka pasja do podróży i poznawania świata pchnęła Kaspera Pawlikowskiego do Afryki i Indii. Będąc już na emeryturze zaczyna realizować inną pasję - rzeźbiarstwo. Z pewnością można powiedzieć, że owe wzrastanie do sztuki dokonywało się na „żyznej glebie” i w sprzyjającej atmosferze, podczas wielu lat kontaktów z różnorodną sztuką. Wchłaniał świadomie i podświadomie to, co atmosfera rodzinnego domu przynosiła. Osobista ewaluacja w różnych obszarach życia nie była zapewne oderwana od dziedzictwa jakie pozostawili po sobie jego przodkowie. Mając rodzinne korzenie artystyczne zanurza się wreszcie w takim właśnie spełnieniu, z jednej strony jakże innym technicznie od zajęć swoich protoplastów, a z drugiej bliski im poprzez oddanie się we władanie jednej ze sztuk. W tym celu ukończył kurs rzeźby School of Art w Ottawie. Ma za sobą także kilka wystaw.

Zaangażowany żywo promowanie wiedzy o swoich przodkach oraz w podtrzymywanie więzi z osobami i społecznościami zainteresowanymi właśnie tą sprawą. Sam robi to z wielką pasją, oddaniem i autentycznością, i śmiało mogę powiedzieć, że właśnie za ten autentyzm jest bardzo ceniony.  Otwartość, szczerość i optymizm zjednują mu wielu znajomych.

Podczas jubileuszowych obchodów 90-tych urodzin, dowiedziałem się, że jest wielbicielem jazdy motocyklem na którym odbył wiele podróży - rzekł: jeszcze bym tego spróbował - cały Pan Kasper. Sto lat!... To chyba mało ☺